Energie label C kantoor gebouwen

Verplichte energie label C vanaf 1 januari 2023

Vanaf 1 januari 2023 moeten elk kantoorgebouw in Nederland minimaal energielabel C hebben. Dit is een eerste stap richting een energieneutrale gebouwde omgeving waar de overheid voor 2050 naar streeft. Indien een pand vanaf 1 januari 2023 niet voldoet aan de eis rondom dit energielabel, zal het niet meer als kantoorpand gebruikt mogen worden. Met name kantoorgebouwen die vóór 2000 gebouwd zijn voldoen nu nog vaak niet en vereisen dus verduurzaming.

Hoe krijg ik een energie label C voor mijn kantoor?

Hoe kun je ervoor zorgen dat je het energielabel C krijgt. Dat kan door over te stappen op Led verlichting. Je behaalt namelijk al razendsnel een stijging tot twee energielabels dankzij LED verlichting van Pragmalux geïnstalleerd door Clerx Elektrotechniek! Ook vallen energiekosten gemiddeld zo’n 70% lager uit en gaat LED verlichting tot vele jaren mee. Bovendien lever je als bedrijf een mooie bijdrage aan een schoner milieu.

Er zijn ook uitzonderingen!

In 2023 moeten kantoorpanden ten minste energielabel C hebben. Toch zijn er uitzonderingen op deze regel. Valt uw pand daar ook onder? Lees snel verder. De label-C verplichting geldt in principe voor alle kantoorgebouwen met een minimale oppervlakte van 100 m2. Maar elke regel kent zijn uitzonderingen. We zetten ze voor u op een rij:

Groot pand met een klein kantoor

Is de kantoorruimte van uw pand een nevenfunctie en gebruikt u minder dan de helft van het totale gebruiksoppervlak als kantoorruimte? Dan geldt er voor uw pand geen label-C verplichting. Dit komt voor als uw pand bijvoorbeeld bestaat uit een grote loods en een klein kantoor. Dan zit het totale gebruiksoppervlak vooral in de loods, en dus niet in de kantoorruimte.

Pand wordt minder dan twee jaar gebruikt

Wanneer uw pand binnen twee jaar wordt gesloopt, onteigend of getransformeerd valt deze onder de uitzonderingen. U hoeft dan niet te voldoen aan de label-C verplichting.

Behoort u tot de uitzonderingen? Doe de quickscan

Referenties