Aardlekschakelaar

Wat belangrijk is in een installatie dat de meterkast voorzien is van een aardlekschakelaar, en dat hij nog wel goed functioneert.

Clerx elektrotechniek beschikt over speciale meet apparatuur die de tijd en de hoeveelheid lekstroom kan meten, zodat je weet of de aardlekschakelaar nog wel goed functioneert.

Een aardlekschakelaar dient ervoor dat als u onderspanning komt te staan door een defect van een apparaat of om andere redenen dat het betreffende deel van de installatie direct uitgeschakeld wordt.

Indien de isolerende materialen echter door veroudering of een externe oorzaak beschadigd raken, kunnen gevaarlijke situaties ontstaan. Tegen een aantal van deze gevaarlijke situaties is aardlekbeveiliging een goede bescherming.

Hoe werkt een aardlekschakelaar: De aardlekschakelaar biedt bescherming tegen elektrocutie. Zodra er stroom weg ‘lekt’ naar de aarde zorgt de aardlekschakelaar er voor dat het betreffende deel van de installatie direct uitgeschakeld wordt.

De aardlekautomaat moet zo snel mogelijk uitschakelen waardoor de kans zo klein mogelijk is dat je geen letsel schade oploopt. Dit gebeurd jaarlijks nog teveel.

Werking aardlekschakelaar:

 

122

 

[youtube id=”FK2rYyEYLDk”]

Referenties