IP-camera’s: Wat zijn dat? Hoe werken ze?

IP-camera’s, ook wel netwerkcamera’s genoemd, zijn (bedrade of draadloze) camera’s die gebruik maken van het Internet-Protocol. Ze kunnen videobeelden en geluid rechtstreeks streamen via internet. Hierdoor is het mogelijk om waar dan ook ter wereld de beelden live te bekijken en te beoordelen. 

De werking van een IP-camera is te vergelijken met die van een webcam. Beelden en geluid worden in real time omgezet in digitale data en via internet verzonden. Hierdoor kunnen deze waar dan ook ter wereld (rechtstreeks) worden bekeken. Op computers, maar ook op bijvoorbeeld een tablet of smartphone.

Digitale data

Omdat beeld en geluid van IP-camera’s worden omgezet in digitale data kunnen deze eenvoudig worden opgeslagen op een SD-card in de camera of op de harde schijf van uw computer of recorder. Videobeelden van IP-camera’s kunnen worden doorgestuurd naar een alarmcentrale. Naast het bekijken van de beelden is het ook mogelijk verdachte situaties te analyseren door middel van slimme software (VCA).

Geavanceerde software

Er zijn diverse soorten lenzen beschikbaar voor IP-camera’s. Bijvoorbeeld lenzen die zorgen voor een grotere kijkhoek. En lenzen die gestuurd kunnen worden. Een groot verschil tussen IP-camera’s en reguliere beveilingscamera’s is het feit dat zij naast het streamen van beelden beschikken over een chip waar geavanceerde software op gezet kan worden. Tevens zijn er IP-camera’s die – voor het menselijk oog onzichtbaar i- infrarood- en ultravioletlicht omzetten in beeld. Als het donker wordt, schakelt de camera automatisch over en blijven de (zwart-wit) beelden van hoge kwaliteit.

Beweging detecteren

Door middel van de chip en software in de IP-camera is het mogelijk beweging te detecteren. Met de  analysemethode ‘persoon in gebied’ bijvoorbeeld wordt een bepaald gebied van het beeld als risicogebied aangemerkt. Registreert een IP-camera menselijke beweging in dat gebied, dan wordt een foto/clip van de beweging naar de alarmcentrale en eventueel uw smartphone of tablet gestuurd. Wanneer er ongewenste personen te zien zijn, dan kan direct de politie worden ingeschakeld.

Warmte registreren

Steeds vaker wordt er gekozen voor een IP-camera die thermisch kan ‘zien’. Het voordeel van thermische beelden is dat er geen licht wordt geregistreerd, maar (lichaams)temperatuur. Beelden van thermische camera’s hebben weliswaar niet zoveel detail als reguliere videobeelden van een kleurencamera, toch zijn ze bij uitstek geschikt voor buitenbeveiliging. Doordat de camera’s alleen op warmte reageren zijn er minder foutmeldingen dan bij camera’s die alleen op beweging letten.

Slimme camera’s

Maar IP-camera’s kunnen meer. Softwaretoepassingen zorgen ervoor dat ze steeds “slimmer” worden. Zo kunnen IP-camera’s in verdachte situaties zelf inzoomen en bij onregelmatigheden andere camera’s activeren en beelden doorzetten naar de alarmcentrale.

De voordelen van IP-camera’s maken dat deze populairder worden en veel worden gebruikt voor de beveiliging van winkels, fabrieken en kantoorpanden. Ook particulieren kiezen vaker voor IP-camera’s. Hoewel er zelfs particulieren zijn die IP-camera’s gebruiken om hun huisdier te controleren, zijn de camera’s vooral geliefd als beveiligingsmiddel bij bedrijven, vanwege de hoge kwaliteit en de relatief lage kostprijs.

Voor onze aanbiedingen zie ook onze actie folder!

Basic Low light ip-camera

Colorvu 4.0 MP ip-camera

Ultra low light ip-camera Darkfighter 4.0 MP

 Panovu ip-camera 32 MP

PTZ smart tracking 2.0

Referenties